Da je malo što lijepo kao vidjeti dvoranu punu mladih koji su došli poručiti svojim vršnjacima kako nisu sami i kako je Hrvatska puna onih koji žele i mogu stvarati, pokazalo se ovog petka, 26. siječnja 2018. godine na Fakultetu elektotehnike i računarstva. Mnogi su pohrlili na predstavljanje projekta „Hrvatska stvara“ kojem je u cilju omogućiti upravo mladima da se povežu, podijele znanja te međusobno surađuju i podržavaju se na putu ostvarivanja vlastitih ideja.

Dvorana puna mladosti, pozitive, optimizma, želje za suradnjom i radom na unapređenju društva. To je Hrvatska kakvu želi vidjeti i živjeti.

Prilikom predstavljanja svoju su podršku projektu dali državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić, britanski veleposlanik Andrew Dalgleish te ministar rada Marko Pavić. Pozdravnim su govorima istaknuli svoje oduševljenje inicijativom koja mladima omogućuje da razvijaju vještine na zabavan i kreativan način, vjerujući da se radi o hvale vrijednom projektu. Pavić je dodao kako će isti itekako biti u fokusu hrvatske Vlade.

Provedbom projekta stvarat će se zajednica mladih u Hrvatskoj koje će se usmjeravati da budu stvaraoci. Kako – otkrili su Ana Nikolić iz Udruge Programerko i Marin Trošelj iz tvrtke STEMI predstavljajući sam koncept projekta.

Naime, u njegovu će sklopu obići sve županije u Hrvatskoj s ciljem osnivanja Code Clubova, inicijative koja djeluje u više od 130 zemalja diljem svijeta. Prilikom posjeta svakoj pojedinoj održat će informativno, ali i motivacijsko predavanje o tome kako razviti tehnološku tvrtku i kako od ideje doći do proizvoda. Uslijedit će početna radionica, a klubovima će u vlasništvu ostati kompleti STEMI hexapod robota za praktičnu primjenu stečenog znanja. Na ovaj će se način hrvatskim školarcima pružiti jedinstvena prilika za besplatno razvijanje vještina, i to na isti način i u istim uvjetima u kojima se nalaze školarci razvijenih zemalja.

Od najbrže rastućih tvrtki u Europi – Rimac automobili i Hangar 18 – posjetitelji su saznali kako se u Hrvatskoj stvorio najbrži električni auto na svijetu ili pak pametni telefon NOA. Mladi poduzetnik Ivan Mrvoš ispričao je kako je nastala pametna klupa koja osvaja svijet, dok je Albert Gajšak govorio o tome kako srednjoškolci mogu zakoračiti u poduzetništvo. Tvrtke Bytelab i Reaktor pokazale su mladima zanimljivosti istraživanja i razvoja te kako se od ideje dođe do konačnog proizvoda.

Posjetitelji su, također, izravno doživjeli što to znači stvarati. Imali su priliku obići izloženetehnološke izume mladih hrvatskih stvaratelja –- od podmornice za istraživanje podmorja, preko 3D printera, do raznih robota, igraćih konzola, električnih bicikla, pa čak i formula. Izumi su posebno zaintrigirali upravo mlađe posjetitelje; iskra je zapaljena, a da se naslutiti da će projekt rasplamsati strast kod njih te da će Hrvatska početi doista intezivno stvarati.

 

 

 

Dodaj komentar

Stvarajmo bolje društvo. Zajedno.

Vizija projekta Hrvatska stvara je probuditi i njegovati stvaralački duh kod djece i mladih u Hrvatskoj.

Cilj projekta je u svakoj županiji pokrenuti Code Clubove, centre u kojima će se osnovnoškolci u slobodno vrijeme moći nalaziti te besplatno učiti i stvarati nove tehnologije.

Stvaranje okruženja u kojem će mladi moći stvarati i ostvarit svoje potencijale dužnost je svih nas. Hrvatska stvara je platforma kroz koju zajedno u sinergiji možemo doprinijeti stvaranju bolje Hrvatske.

Priključi se